Geen Hilversumse regeltjes. Niemand die voor jou bepaalt welke muziek je moet draaien of wat je wel en niet mag zeggen. En tegelijkertijd gezellig met vrienden een biertje drinken. Etherpiraten in noord en oost Nederland zijn sinds ongeveer 2 jaar weer met een flinke opmars bezig. En ze lijken populairder dan ooit tevoren.
In 2011 werden de maximale boetes voor etherpiraten verhoogd naar € 45.000,-. Met de inzet van extra inspecteurs heeft het Agentschap Telecom toen een flinke dreun uitgedeeld richting de piraten. Geen waarschuwingen meer maar direct boetes uitdelen. En piraten vanuit de auto uitpeilen was ineens voldoende om een boete te kunnen opleggen die vanzelf bij de piraat op de deurmat valt.
Positieve cijfers voor het Agentschap Telecom waren het gevolg. Voor de korte termijn leek het Agentschap Telecom eindelijk grip te krijgen op de piraten. Maar dat betekende niet het einde van het kat en muis spelletje. De piratencultuur zit diep geworteld bij een groot deel van de bevolking in het noorden en oosten. Dat is niet van de één op de andere dag verdwenen.
Piraten hadden de afgelopen jaren de tijd om zichzelf opnieuw uit te vinden. Van de stroomvoorziening, tot (mobiele) masten op overheidsterrein en niet traceerbare verbindingen van de studio’s naar de mast. Overal werden nieuwe en innovatieve technieken en oplossingen voor gevonden. Nu piraten deze nieuwe manier van uitzenden onder de knie hebben, lijken ze bijna niet meer te stoppen.
Hoe stop je een piraat aan wie je geen boetes kan opleggen? Kosten voor het Agentschap Telecom om een onbemande zender uit de lucht te halen liggen vele malen hoger dan de kosten voor een piraat om een nieuwe zender en mast te plaatsen en de uitzending te hervatten. En daarmee lijkt de piraat, in tegenstelling tot 8 á 9 jaar geleden, dit keer aan de winnende hand.
Alfred Hoogezand, die in het verleden zelf piraat was bij verschillende stations juicht deze ontwikkeling toe. “De behoefte van mensen om op de bouw of in de vrachtwagen naar een piraat te luisteren is ondanks de opkomst van diensten als Spotify onverminderd groot”. In de piraten podcast ‘Lomp’ interviewt Alfred wekelijks piraten over hoe zij hun hobby beleven en wat ze doen om uit handen van het Agentschap Telecom te blijven. In de laatste aflevering van 22 juni praat hij met de Denekampse piraat ‘Station Buisgigant’ over opgelegde boetes, onbemande zendmasten plaatsen en inspelen op een continu veranderende overheidsbeleid.